woensdag 19 oktober 2011

Isolatie

Vandaag zijn ze dus ook nog begonnen met de isolatie (net op tijd, dakwerker!). Bij ons worden de buitenmuren van de houtskelet volgespoten met cellulose-isolatie.

"Cellulosevlokken worden vervaardigd uit gerecycleerde ongelezen kranten. Al bij de verwerking van hout tot papier wordt de evenwijdige structuur van de houtvezels doorbroken waardoor holle ruimten tussen de vezels ontstaan en een hogere isolatiewaarde ontstaat. Cellulose is in staat om vocht op te nemen en gelijkmatig weer af te geven. De isolatielaag krijgt dus een vochtregulerende of vochtbufferende werking. Daardoor ontstaat een aangenamer binnenklimaat. Een te droog binnenklimaat, of sterk wisselende luchtvochtigheid,  kan hinder geven voor luchtwegen of ogen. Daarenboven is een constante luchtvochtigheid een bepalende factor voor een goede nachtrust.  De vochtregulerende werking zorgt ook voor een energiebesparing: vochtige lucht is beter te verwarmen dan droge lucht.
Dankzij de holle ruimten en stilstaande lucht tussen de cellulosevlokken heeft het ook een geluiddempende werking.
Het materiaal wordt met boorzouten geïmpregneerd om het brandvertragend te maken en te beschermen tegen schimmels en ongedierte."
plaats van het inspuitmachien



dit papier was precies nog niet verwerkt

de blaasbuizen
de gaten waarin de isolatie ingespoten is



Het plat dak boven de toekomstige eetkamer heeft nog extra isolatie gekregen. Eerst werd er een folie geplaats (Intello+) en daarna de cellulose erin geblazen.

"INTELLO PLUS is een vochtgestuurde damprem die ontwikkeld werd door pro clima Duitsland. Het is wereldwijd de meest vochtgestuurde diffusieweerstand en dus een damprem die geschikt is voor alle klimaten. Zelfs onder extreme omstandigheden wordt bouwschade vermeden omdat INTELLO PLUS een het hoogste droogpotentieel heeft.
INTELLO is het resultaat van jarenlange ervaring van pro-clima en intensieve research- en ontwikkelingsarbeid.
In de winter remt INTELLO, met een µd-waarde van meer dan 10 m ( wat resulteert in een damptransport van minder dan 7 g/m² per week) het binnendringen van vocht in dak en wand af.
In de zomer echter laat de damprem de waterdamp ontsnappen. De µd-waarde van 0.25 m staat voor een vochttransport van meer dan 500 g/m² per week, buitengewoon hoog droogpotentieel!
Beperkt damptransport in de winter en hoog droogvermogen in de zomer: vocht wordt telkens weer uit de isolatie gezogen en zo krijgt schimmel geen kans!"
Ik snap er niet veel van dus hopen dat het nuttig en goed is..


In het dak op de zolder hetzelfde principe.. maar een andere folie (db+)
"De dampremmende luchtdichte baan DB+ zorgt voor een optimale bescherming van de constructie. De variabele diffusieweerstand is functie van de vochtigheidsgraad houdt de constructieonderdelen en de isolatie droog. De luchtdichtheid van de gebouwenschil is noodzakelijk voor het vermijden van bouwschade. Samen met de isolatie zorgt een goede luchtdichtheid zomer en winter voor een comfortabel binnenklimaat. Een duurzame luchtdichtheid volgens de normen NBN 50-001, DIN 4108 of SIA 180 kan bekomen worden door het gebruik van pro clima kleefbanden en lijmen.
Pro clima DB+ is verstevigd met een speciale wapening, waardoor het meer weerstand biedt tegen scheuren. Pro clima DB+ is gemakkelijk te gebruiken met elk type isolatie, vast of flexibel, en kan perfect gecombineerd worden met de losse isolatie die ingespoten of uitgestort moet worden. Pro clima DB+ garandeert een goede bescherming bij een verhoogde vochtbelasting."


Dakdoorvoeren

Vandaag heeft de dakwerker de dakdoorvoeren van de ventilatie en de gasketel gestoken. Dit moest gebeuren voor dat de cellulose-isolatie in het dak kwam (zie volgend bericht) anders kon dat wel eens problemen aan de isolatie opleveren.

de gasketel
aan- (links) en afvoer (rechts) van de ventilatie
dakdoorvoeren langs binnen

Op de laatste foto zie je dat er een folie is gehangen. En daarin wordt dan isolatie gespoten. Moesten de dakdoorvoeren dan later gestoken worden, dan kan het gebeuren dat de isolatie eruit valt voor een deel.. maar meer hierover in het volgende bericht.

Op de plaats waar later eventueel een schoorsteen van een kachel komt, hebben we zelf een stuk tussen de FJI-liggers volgepropt met houtwolplaten.. maar hier hebben we een foto van vergeten te nemen.. potteverdek!!
We hebben voor houtwol gekozen omdat dit ongeveer dezelfde eigenschappen heeft als cellulose (dampdoorlaatbaarheid, warmteopslagcapaciteit, thermische en akoestische isolatiewaarde), maar het valt niet uiteen als ge er later een kot in boort..

donderdag 8 september 2011

Ramen: the ending!

Alle ramen zijn al geplaatst.. dat ging even snel!!

Voor wie de kleur wilt weten : grijs-zwart







ik mag al gelijk buiten roken..



we got the key!

En nu in een rechte stippellijn naar de verhuis.. Joepie!

Eindelijk! De ramen!

Eergisteren hebben ze eindelijk de profielen van onze ramen komen plaatsen! En we zijn tevreden van onze keuze. Vandaag zijn ze bezig geweest met het glas te plaatsen, maar het regent dat t giet en de kodak zijn batterij is plat, dus momenteel nog geen foto's hiervan.

dat hout ertussen moet ook nog bedekt worden


ons schuifraam.. en Stefanie

hetzelfde met dit hout als bij de voorkant


de voordeur


zicht uit ons kamer

Leidingenspouw: deel 2

De leidingenspouw is op de meeste plaatsen afgewerkt en genivelleerd. Maar voor het volledig af te hebben, moesten we wachten op de ramen.


wachten op het raam


We hebben ook onze twee leidingenkokers al uitgezaagd.


kDoekendoe

We hebben heel even de blog uit het oog verloren, maar hier komt weer een lading foto's..

Hieronder heeft Stefanie een luchtdichtingsdoek gehangen ter hoogte van de aansluiting tussen de Ytong en de houtskeletmuren. Dat kon niet met die tape voor de muren want hier komt nog chape te liggen en deze doek is waterbestendig. Dit is nog niet volledig af, maar zo konden we al verder met de leidingenspouw.



dinsdag 19 juli 2011

Leidingenspouw

En momenteel zijn we begonnen met het hangen van balkjes voor de leidingenspouw. Leidingenspouw? Jaja, leidingenspouw.
In één van de vorige berichten had ik al een uitleg gegeven over de opbouw van onze houtskelet. Hieruit het volgende: 
Luchtdicht en dampopen
Het skelet wordt langs binnen voorzien van een luchtdichte plaat die tevens dienst doet als uitstijving. Aansluitingen worden afgekleefd met luchtdichte tape. De luchtdichtheid belet dat door drukverschil tussen buiten en binnen warme binnenlucht in de isolatie gezogen wordt en daar kan condendseren. De dampopen structuur van alle materialen zorgt voor vochttransport (in de vorm van damp) doorheen de materialen zodat geen ophopingen van vocht ontstaan. Cellulose-materialen hebben trouwens de eigenschap dat ze veel vocht kunnen bufferen en deze weer afstaan bij drogere lucht, zodat een constante binnenvochtigheidsgraad ontstaat.
Dus als we binnenkort met de leidingen van alle nutsvoorzieningen beginnen, moeten we deze zo weinig mogelijk door onze luchtdichte plaat zien te boren. En vandaar een extra leidingenspouw tegen onze buitenmuren. Later zullen we deze ook nog isoleren voordat we de gyproc (of iets anders) ertegen hangen.

Hier een voorbeeldje, later de andere foto's

Opkuis..

'Sweens' hebben we ook alle rommel, de meeste rommel, van de de voorbije bouwactiviteiten weggedaan met als resultaat :

een propere voortuin!!

Aan de andere kant, onze achtertuin heeft een tegenovergestelde beweging gemaakt..

Blijven plakken!

Het is een tijdje geleden maar we zijn wel bezig geweest ondertussen.. We hebben alle naden en kieren in onze buitenmuren afgeplakt met speciale luchtdichtingstape. Rustig werkje, maar dat mag nog wel aangezien de moeilijkere werken in het verschiet staan..






woensdag 25 mei 2011

Voor dak het wist, is het dak af

Dit onderdeel is ook weer rap gedaan. Hieronder enkel foto's in opbouw:








En hieronder de foto's van het resultaat:









En de veluxen op het zolder nog:


  


piep