woensdag 19 oktober 2011

Isolatie

Vandaag zijn ze dus ook nog begonnen met de isolatie (net op tijd, dakwerker!). Bij ons worden de buitenmuren van de houtskelet volgespoten met cellulose-isolatie.

"Cellulosevlokken worden vervaardigd uit gerecycleerde ongelezen kranten. Al bij de verwerking van hout tot papier wordt de evenwijdige structuur van de houtvezels doorbroken waardoor holle ruimten tussen de vezels ontstaan en een hogere isolatiewaarde ontstaat. Cellulose is in staat om vocht op te nemen en gelijkmatig weer af te geven. De isolatielaag krijgt dus een vochtregulerende of vochtbufferende werking. Daardoor ontstaat een aangenamer binnenklimaat. Een te droog binnenklimaat, of sterk wisselende luchtvochtigheid,  kan hinder geven voor luchtwegen of ogen. Daarenboven is een constante luchtvochtigheid een bepalende factor voor een goede nachtrust.  De vochtregulerende werking zorgt ook voor een energiebesparing: vochtige lucht is beter te verwarmen dan droge lucht.
Dankzij de holle ruimten en stilstaande lucht tussen de cellulosevlokken heeft het ook een geluiddempende werking.
Het materiaal wordt met boorzouten geïmpregneerd om het brandvertragend te maken en te beschermen tegen schimmels en ongedierte."
plaats van het inspuitmachien



dit papier was precies nog niet verwerkt

de blaasbuizen
de gaten waarin de isolatie ingespoten is



Het plat dak boven de toekomstige eetkamer heeft nog extra isolatie gekregen. Eerst werd er een folie geplaats (Intello+) en daarna de cellulose erin geblazen.

"INTELLO PLUS is een vochtgestuurde damprem die ontwikkeld werd door pro clima Duitsland. Het is wereldwijd de meest vochtgestuurde diffusieweerstand en dus een damprem die geschikt is voor alle klimaten. Zelfs onder extreme omstandigheden wordt bouwschade vermeden omdat INTELLO PLUS een het hoogste droogpotentieel heeft.
INTELLO is het resultaat van jarenlange ervaring van pro-clima en intensieve research- en ontwikkelingsarbeid.
In de winter remt INTELLO, met een µd-waarde van meer dan 10 m ( wat resulteert in een damptransport van minder dan 7 g/m² per week) het binnendringen van vocht in dak en wand af.
In de zomer echter laat de damprem de waterdamp ontsnappen. De µd-waarde van 0.25 m staat voor een vochttransport van meer dan 500 g/m² per week, buitengewoon hoog droogpotentieel!
Beperkt damptransport in de winter en hoog droogvermogen in de zomer: vocht wordt telkens weer uit de isolatie gezogen en zo krijgt schimmel geen kans!"
Ik snap er niet veel van dus hopen dat het nuttig en goed is..


In het dak op de zolder hetzelfde principe.. maar een andere folie (db+)
"De dampremmende luchtdichte baan DB+ zorgt voor een optimale bescherming van de constructie. De variabele diffusieweerstand is functie van de vochtigheidsgraad houdt de constructieonderdelen en de isolatie droog. De luchtdichtheid van de gebouwenschil is noodzakelijk voor het vermijden van bouwschade. Samen met de isolatie zorgt een goede luchtdichtheid zomer en winter voor een comfortabel binnenklimaat. Een duurzame luchtdichtheid volgens de normen NBN 50-001, DIN 4108 of SIA 180 kan bekomen worden door het gebruik van pro clima kleefbanden en lijmen.
Pro clima DB+ is verstevigd met een speciale wapening, waardoor het meer weerstand biedt tegen scheuren. Pro clima DB+ is gemakkelijk te gebruiken met elk type isolatie, vast of flexibel, en kan perfect gecombineerd worden met de losse isolatie die ingespoten of uitgestort moet worden. Pro clima DB+ garandeert een goede bescherming bij een verhoogde vochtbelasting."


Dakdoorvoeren

Vandaag heeft de dakwerker de dakdoorvoeren van de ventilatie en de gasketel gestoken. Dit moest gebeuren voor dat de cellulose-isolatie in het dak kwam (zie volgend bericht) anders kon dat wel eens problemen aan de isolatie opleveren.

de gasketel
aan- (links) en afvoer (rechts) van de ventilatie
dakdoorvoeren langs binnen

Op de laatste foto zie je dat er een folie is gehangen. En daarin wordt dan isolatie gespoten. Moesten de dakdoorvoeren dan later gestoken worden, dan kan het gebeuren dat de isolatie eruit valt voor een deel.. maar meer hierover in het volgende bericht.

Op de plaats waar later eventueel een schoorsteen van een kachel komt, hebben we zelf een stuk tussen de FJI-liggers volgepropt met houtwolplaten.. maar hier hebben we een foto van vergeten te nemen.. potteverdek!!
We hebben voor houtwol gekozen omdat dit ongeveer dezelfde eigenschappen heeft als cellulose (dampdoorlaatbaarheid, warmteopslagcapaciteit, thermische en akoestische isolatiewaarde), maar het valt niet uiteen als ge er later een kot in boort..