Volgende tekst van op de site van onze aannemer heeft ons daar eigenlijk toe aangezet:
HOUTSKELETBOUW - Omschrijving
Het bouwen van een bio-ecologische houtskelet-woning is een zeer milieubewuste keuze. Door gebruik te maken van de juiste materialen in de juiste samenstelling en opbouw wordt een systeem gecreëerd dat alle aspecten omvat om een gezonde, energievriendelijke en milieuvriendelijke woning te bouwen.
De gebruikte materialen voldoen aan een aantal belangrijke criteria:
- ze scoren zeer goed in de levens-cyclus-analyse (LCA); vanaf productie over transport tot recyclage vergen ze weinig energie.
- Ze zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen (hout, wol, vlas, …)
- Ze zijn niet schadelijk bij gebruik of bij recyclage
- Ze zijn dampopen en dragen dus bij tot een 'ademende woning'
Het gebruik van deze materialen volgens de juiste opbouw leidt tot volgende eigen-schappen:
Waterdicht en winddicht
Langs de buitenkant van het skelet wordt gebruik gemaakt van een gebitumineerde houtvezelplaat. Deze is tegelijk waterdicht én winddicht. Waterdichtheid is een voor de hand liggende eis en gemakkelijk te begrijpen. Winddichtheid is belangrijk om de isolatiegraad te vrijwaren. Vergelijk dit met de wind die door uw wollen trui blaast. De trui zal zijn functie van isolator verliezen.
Koudebrugvrij en kierloos
De gebitumineerde houtvezelplaat wordt over het ganse skelet aangebracht en voorkomt dus koude-bruggen (= plaatsen in de struktuur die slecht of niet geïsoleerd zijn en waardoor de isolatiegraad sterk gereduceerd wordt.).
Het 4-zijdige tand-groef van deze plaat voorkomt bovendien kieren. Ook de isolatie wordt kierloos aangebracht door de inblaastechniek van papier-vlokken.
Brandveilig en chemie vrij
Door de hoge brandweerstand van gipsvezelplaten voldoet de houtskeletwoning aan hoge eisen inzake brandweerstand. Ook de andere gebruikte materialen hebben testen ondergaan en voldoen aan strenge duitse normen. Door de specifieke dampopen opbouw van vloeren, muren en daken is het -ook volgens de duitse norm- onnodig om de materialen te impregneren tegen insekten en schimmels. Het constructiehout is dus onbehandeld.
Luchtdicht en dampopen
Het skelet wordt langs binnen voorzien van een luchtdichte plaat die tevens dienst doet als uitstijving. Aansluitingen worden afgekleefd met luchtdichte tape. De luchtdichtheid belet dat door drukverschil tussen buiten en binnen warme binnenlucht in de isolatie gezogen wordt en daar kan condendseren. De dampopen structuur van alle materialen zorgt voor vochttransport (in de vorm van damp) doorheen de materialen zodat geen ophopingen van vocht ontstaan. Cellulose-materialen hebben trouwens de eigenschap dat ze veel vocht kunnen bufferen en deze weer afstaan bij drogere lucht, zodat een constante binnenvochtigheidsgraad ontstaat.
Duurzaam en warm
Houtskeletbouw is de enige mogelijke manier om goed en voldoende te isoleren zonder dat de constructieve eisen in gedrang komen. Van 'overisoleren' kan geen sprake zijn.
Zomerkoel en stil
Cellulose-materialen beschikken over een laag temperatuursgeleidingsvermogen. Ze houden dus in de zomer de hitte buiten. Het zijn daarenboven uitstekende geluidsisolatoren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten